1 0 6000 0 300 75 30 https://chudenka.com 960 0
site-mobile-logo
site-logo

5G Мрежа – Необходима ли ни е Наистина? Рискове и Факти

5G е най-новата мобилна мрежа. Какво представлява? Какви са разликите с 4G? Как влияе на околната среда? Безопасна ли е за човека? Какво няма да ни кажат операторите за 5G мрежата?

Преди да започна темата, ще вметна нещо, което е от основно значение.

Въпросът около 5G, а след това и 6G, не е въпрос вредна ли е технологията или не. Ще ни разболее ли и унищожи тотално, като ни изпържи мозъците. Твърдения от този тип са крайни и много пресилени.

Това по-скоро е тема за това на къде искаме да поемем като цивилизация. Как искаме да се развиваме в бъдеще – виртуално, вкарвайки се изцяло в Мета вселената, или по друг по-натурален начин.

5G е ключът за Мета вселената и от нас зависи дали ще го завъртим в ключалката, или ще кажем – не мерси, светът на вън все още е прекрасен и си заслужава да станем от стола за да му се полюбуваме!

Какво означава буквата G?

G идва от „Генерация“. Всяка следваща генерация трябва да отговаря на специфични изисквания за скорост, свързаност и надеждност за да бъде класифицирана като такава.

С 1G започнахме да говорим мобилно, 2G направи възможно изпращането на текстови съобщения по телефона, 3G добави мобилния интернет, а 4G LTE го направи много по-бърз.

Сега повечето от вас сигурно си мислят, че и новата 5G мрежа просто ще направи мобилния Интернет още по-бърз? Не.

Това което се очаква е изцяло нов начин на свързване, които ще промени всичко, но на каква цена?

Какъв е Смисълът от 5G?

Прогнозите, които можем да дадем е, че през 2021 няма да се усети съществена разлика с 4G за потребителите.

5G e необходимо за създаване на новата реалност. Процес, които ще започне след официалното преименуване на Facebook и насочването им към разработката на нова платформа.

Според някои източници Facebook ще инвестира над 10 милиарда, в усъвършенстването на новият си проект – Meta.

Мета цели да промени всичко. Вярвате или не, завършеният, успешен проект ще създаде от хората, нещо средно между AI и аватар.

Тотално отпадане от нуждата за истински, жив социален контакт. Пренасяне на 100% във виртуалния свят.

За тези цели 5G е основен фактор и необходимост.

Колко бързо ще е новото 5G?

За сравнение сегашната 4G мрежа предоставя скорости в диапазона 20-100 Mbps, и ако това не ви говори нищо с подобна скорост ще свалим филм с Full HD качество за около 7-10 минути. При 5G се очаква тази скорост да достига 2000 Mbps (10-20 пъти по-бърза).

Освен скоростта друг важен показател ще е времето между изпращането и получаването на информация (latency), което от 100-300 милисекунди при 4G, ще намалее до 1-5 милисекунди.

И докато на пръв поглед и двете стойности са невъобразимо бързи за хората, то при машините това ще позволи развиването на технологии в реално време, като самоуправляващи се коли и интелигентни светофари, умни домове, животоспасяващи операции извършвани от разстояние, интелигенти дронове поливащи и събиращи реколта на автопилот, изцяло автоматизирани фабрики.

5G се свързва често с терминът The Internet of Things (IoT), казано накратко това е концепцията устройства от всякакъв тип да бъдат свързани помежду си (и с хората) и да комуникират. Пример: Умният хладилник отчита коя храна е на изчерпване и я поръчва преди да се изчерпа.

5G Вълните, Честотите и Проблемите

5G антена на електрически стълб в Роуд Айланд, САЩ.

Всички сме виждали 4G антените на операторите върху покривите на сградите.

1G, 2G, 3G и 4G използват честота на вълната 1 – 5 GHz, докато 5G ще използва до 100GHz – ови вълни. Последните се наричат още Милиметрови вълни (MMW) (и да микровълновите печки използват подобни), поради късата им дължина.

30 Пъти Повече Антени

Милиметровите вълни имат дължина между 1 и 10 милиметра, в комбинация с високата си честота те не стигат много далеч в пространството. Освен това стени, дървета, сгради и дори лошото време блокират (или ги абсорбират) движението им.

На практика една 4G антена покрива приблизително 10км пространство. При 5G това разстояние е не повече от 300 метра. За постоянен сигнал ще бъдат необходими много повече антени.

Сигналът от една основна кула, ще бъде разпръскван, чрез по-малки кутии на всеки ъгъл в града.

Излъчването на радиочестоти уврежда дърветата около базовите станции на мобилните телефони

Научно изследване със статистически данни >

5G, а Пчели?

5G инфраструктурата се тества в редица градове в цял свят. Излизат нови смартфони поддържащи новата мрежа, те страдат от проблеми като загряване и бързо изчерпване на батерията.

Като цяло все още проблемите и пречките са повече от ползите, а рисковете и опасностите няма как да ни бъдат ясни.

Не чак толкова Fun Fact:

Знаете ли, че в упътването за работа на всеки смартфон (да, това което никой не чете) е оказано безопасно разстояние от тялото, минимум 1 инч (2,5см).

Протести се наблюдават в много държави по света.

> Протести срещу 5G в Швейцария

Екозащитници също се надигат срещу 5G мрежите, защото много „зелени“ градове изсичат дърветата, които абсорбират вълните и намаляват разпространението им.

Ако 5G мрежата се развие, то дърветата стават враг номер едно на 5G вълните. Можем лесно да предвидим, че засяването на дървета в градска среда ще бъде противопоказно за интересите на операторите, а сегашните големи дървета ще бъдат премахвани.

В Интернет е пълно с материали подкрепящи или отричащи 5G мрежата, научни изследвания и теории, платени статии защитаващи интересите на индустрията и потребителски клипове, и коментари.

Сякаш масовото мнение е, че преди да е напълно доказано, че 5G е 100% безопасно за човека и околната среда, не искаме още антени до домовете си.

Колкото до това опасение, любителски кадри като от клипа по-долу трудно ще ни убедят във безопасността на мрежата.

На видеото заснето в Калифорния, се вижда как преминаващите пчели между две 5G антени директно падат на земята, мъртви.

Как 5G мрежата ще се Отрази на Здравето на Хората?

Най-накрая да си дойдем на въпроса. Може би всички се питаме, ще ни изпържи ли мозъците новото 5G?

Както става винаги и тук научният сват е разделен в две срещуположни позиции.

Това само по себе си ни говори, че дори и учените не знаят колко голяма точно ще е вредата върху хората.

Ако 4G вълните (които все още не знаем колко са вредни) преминават по повърхността на кожата, то милиметровите 5G вълни са много по-коварни, защото се абсорбират от кожата ни, което естествено води до повишаване на температурата ѝ.

Тук става въпрос за радиочестотна радиация. Ако 5G мрежата стане факт ние ще бъдем изложени 24/7 на електромагнитно поле с честота до 100 GHz.

Дори и тази честота да попада преди линията с доказано опасните за клетките и ДНК-то ни – йонизиращи лъчи, това не значи, че няма опасност. Пускането на 5G мрежа ще е първият реален тест върху хората, колко вредно е това поле, когато буквално живеем в него.

Данните все още са прекалено малко, времето в което са направени заключенията не е достатъчно, а интересите, които защитават – неясни.

В разцвета на тютюневата индустрия, огромните компании за цигари плащаха на лекари и учени да изготвят доклади в защита на цигарите. Имаше времена, в които тютюнопушенето се изкарваше напълно безопасни. Познато?

Факт обаче е, че все повече хора по цял свят усещат проблеми и стигат до там, че напускат домовете си, които са в близост до новопоставени антени, за да търсят нов дом далеч от вредните излъчвания.

Трябва да знаем, че нашите тела сами по себе си са антени, те боравят с честоти, получават и изпращат информация на клетъчно ниво. Когато нашето електромагнитно поле е в хармония, ние сме енергични и здрави – физически и психически. Тези честоти разбъркват човешкото електромагнитно поле и рано или късно това дава своя отзвук върху здравето ни.

Друга точка към това е, че мозъците ни работят с електрически сигнали, които биват изпращани до клетките ни. Всяка емоция, всяка мисъл е честота сама по себе си, любовта, омразата, агресията, всичко е честота.

Това не е Нова Технология

В момента 5G започва да става достъпно за масовия мобилен потребител. Но тестове с подобни вълни отдавна се правят от военните, които ги използват като оръжие.

Възможността за злоупотреба и използването на мрежата за масов контрол над масите не е далеч от ума.

Заключение

Технологиите се развиват, в което няма нищо лошо, но в състезанието за пари и власт на големите корпорации, интересът и здравето на човека остават на заден план.

Повечето от ползите от 5G мрежата посочени по-горе, няма да бъдат усетени от масовия потребител, а за вредите ще научаваме в движение, докато вършим ежедневните си занимание между очакващата се гора от антени в градовете ни.

Опасно ли е 5G за здравето?

Данните все още са прекалено малко, времето в което са направени заключенията не е достатъчно, а интересите, които защитават – неясни. 5G се отразява на здравето ни неблагоприятно, но точко колко и в каква посока предстои да разберем.

Кога ще бъде пуснато 5G в България?

Очаква се първите стартирали мрежи, в големите градове, да бъдат завършени през 2021г.

Предишна
Защо Вали С...
Следваща
0 Коментари
Напиши коментар