1 0 6000 0 300 75 30 https://chudenka.com 960 0
site-mobile-logo
site-logo

Продължителнoто Седене – Колко е Вредно? Как да Намалим Рисковете

Докато можеш да ставаш от леглото всичко е точно.

Живеем в интересно време, в което почти постоянно се появяват нови и нови „открития“, как нещо прието от всички и практикувано без дори да се замисляме се оказва вредно, понякога дори животозастрашаващо.

В последните няколко години все по-често започва да се говори за вредите от продължителното седене.

Статии със стряскащи заглавия като „Седенето те убива“ заливат читателя със стряскащи факти и данни от проучвания, как седенето е отговорно за развитието на  ракови тумори, диабет, сърдечни проблеми, депрсии и др.

Наричат го „новото тютюнопушене“ и разбира се не закъснява и спасението, под формата на изправящи се бюра, ергономични столове, лекции и образователни курсове.

От друга страна щетите от продължителното стоене изправени – болки в кръста и коленете, болки в мускулите, напрежение в ставите и подуване, са познати на всички и могат да се усетят мигновенно при продължителна невъзможност да седнем.

Тук някъде светва лампата, че както във всичко останало и тук балансът е най-здравословен.

В проучване на Journal of the American Heart Association можем да открием някои обнадеждаващи заключения. Например това, че седенето на работното място може да не е толкова лошо за сърцето и дълголетието ни, колкото седенето в свободното ни време, например пред телевизора. Разкрива един от авторите на проучването Жанет Гарсия, асистент по спорт и физически упражнения в Университета на Централна Флорида.

Начинът, по който хората седят пред телевизора, вероятно е различен от начина, по който седят на бюрото си, казва Гарсия. „Ако гледате сериал или филм, не ставате. В офиса обикновено трябва да ставате и да говорите с някого, или да излезете да пиете вода. Честото прекъсване на времето прекарано в стола всъщност е свързано с намален риск от сърдечно -съдови заболявания. „

Друго проучване установява, че замяната само на 30 минути ежедневно седене с всяка друга дейност намалява риска от смъртност със 17%.

Ставането за половин час лека активност – като ходене, когато човек обикновено седи – съответства на приблизително 17 % по -нисък риск от ранна смърт. Движението с по-висока интензивност има по-голям ефект. Същото количество умерено или енергично спортуване пък съответства на около 35% по -нисък риск от смъртност, се казва в доклада.

Активни Мерки по Време на Работа

Едно от нещата, който всеки работещ от вкъщи, или дори в офис на фирма, може да направи е да се снабди с бюро, което се изправя (Standing desk или Sit stand desk) и да редува различните позиции през деня.

Модел IKEA SKARSTA / TROTTEN

Проучване на International Journal of Workplace Health Management (IJWHM) докладва за

  • 47% от участващите в проучването съобщават за значително намаляване на дискомфорта в горната част на гърба, раменете или врата, след 12 месечно използване на изправящо се бюро.
  • 65% съобщават за повишена производителност след една година и също така за по-добра способност за концентрация. Освен това се чувстват по -активни, освежени, будни, и енергични.
Предишна
Допълнителни Отстъпки до -25% от Популярни Онлайн Магазини
Следваща