1 0 6000 0 300 75 30 https://chudenka.com 960 0
site-mobile-logo
site-logo

Най – Добрият Тип Кучешка Храна – Дали не е Време да Смените Гадните Гранулки?

Всеки, който се е изправял пред задачата да купи храна за кучето си е попадал в ситуацията, когато се чуди какво трябва да вземе.

Обикновено обърканият стопанин на куче, прибягва до съвет или от продавача в магазина, или предварително е попитал свой приятел кучкар.

Колкото хора попитаме, толкова и различни отговори ще получим. Изглежда, че сякаш няма един отговор и всеки решава според случая си, но така ли е наистина?

Суха, Консервирана, Пастет или сварено от нас месо и зеленчуци? Кой е най – правилния начин да храним кучето си?

Разнообразно хранене

Всеки, който се е изправял пред задачата да купи храна за кучето си е попадал в ситуацията, когато се чуди какво трябва да вземе.

Както ние хората, така и кучетата имат нужда от разнообразно меню и естествени съставки. Разбира се най-добре ще е да ги храним с натурални продукти, приготвени по подходящ за тях начин от нас. Това не винаги е възможно, затова когато най-добрата опция не е налична, правим следващото най-добро.

Никой консултант в зоо магазин няма да ви посъветва да излезете от магазина, да минете през супермаркета и да се приберете вкъщи да сготвите нещо.

Да, домашно приготвената храна е най-добра за кучето ни! Мислете за сухата храна като за хранителните добавки при хората, лесно се приема, има куп витамини и минерали отбелязани на етикета, но в крайна сметка това не е естествена храна.

Гранулата, която даваме на кучетата си не е нищо повече от прахообразно вещество, оформено в овална форма. Ние не можем да ядем само овкусени хранителни заместители на прах, след известно време организма ни ще започне да ни дава сигнали, при кучетата не е по-различно.

Масовата суха храна на пазара, била тя дори и от т.н. „Висок клас“ съдържа минимално количество месо!Масовата суха храна на пазара, била тя дори и от т.н. „Висок клас“ съдържа минимално количество месо!

Вредни ли са Кокалите?

Кокалите не са подходящи за някои породи. Преди всичко разберете дали кучето ви има проблем с приемането на кокали. Обикновено породите с по-сплескани муцуни (Боксер, Булдог, Мопс), както и малките и миниатюрни породи не са създадени да сдъвкват кокали и подобно действие може да бъде много опасно за тях!

При повечето кучета суровите кокалите влияят благоприятно на здравето и не крият опасност. Подобряват храносмилането, премахват плаката от зъбите и спомагат за доброто здраве на венците.

Храненето с кокали развива стомашните мускули на кучето, което възпрепятства подуването на стомаха. Те изчистват токсините от червата, съдържат баластни вещества и предотвратяват проблеми с аналната жлеза.

Честото даване на кокали не е препоръчително, тъй като може да доведе до неприятно стягане на дъвкателните мускули! 2-3 пъти в седмицата е достатъчно.

Не на последно място кокалите са занимателни, могат да държат кучето ви ангажирано дълго време, без да яде чехли и книги!

Сурови или сварени?

Суровите кокали са по-полезни и съдържат повече хранителни вещества.

Сварените кокали също са вариант, особено за малки или възрастни кучета, тъй като кокалите стават по-меки.

Защо кучетата обичат да заравят суровите кокали?

Кучетата обичат „отлежалия“ кокал, който си е набавил необходимите бактерии и минерали. Те имат нужда от тези бактерии и минерали за по-доброто приемане и усвояване на кокала.

Какви кокали да избягваме

Препоръчително е да се избягват твърдите кокали като телешки и свински, те могат да се окажат по-твърди от кучешките зъби и да доведат то счупване. Изборът на правилната големина е не по-малко важен от вида на кокала.

Също така всички топлинно обработени кокали, различни от варени.

Най-добрият вариант: Овчи или кози кокали! Големината и плътността им ги прави перфектни за доброто почистване, без рискове за здравето на кучето.

Ами крехките и остри Пилешки кокали?

В повечето случаи няма опасност ако тези кокали са сурови.

Киселинната среда в кучешкия стомах е много силна (pH 1.05 – 2), тази киселина раздробява кокалите преди те да навлязат в червата. Опасността от перфорация на червата в следствие от погълнат кокал е в по-голяма степен мит.

Не мога постоянно да готвя и на кучето

Да приготвяме храна и за кучето е идеалният вариант, но всички знаем, че в забързаното  ни ежедневие, много често не ни остава време дори да приготвим храна за себе си. Какво е следващото най-добро решение в случая?

Суха храна vs. Мокра (консерви, пастети)

Когато отидем в зоо магазина за храна, обикновено две опции стоят пред нас – суха храна или консерва. Масово е разпространена идеята, че ако кучето яде сухите гранули, няма нужда от промяна и така може да се кара вечно. Колкото до т.нар. мокра храна, за повечето хора тя по-скоро се явява като алтернатива, ако кучето ни не желае да яде сухата. Коя е подходящата за вашето куче? Това зависи от хранителните му нужди, както и от здравето му. За някои стопани сухата храна ще е по-добрият избор, а за други мократа, но на който и от двата типа да се спрете, качеството трябва да е от първостепенно значение при избора ви.

👍 Предимства на сухата храна

Едно от основните предимства на сухата храна е практичността и. Всяка марка предлага различен вид големина на гранулата и състава, според породата куче. Друго улеснение е лесното изчисляване на необходимата дневна дажба, удобна е за съхранение и сервирането е изключително бързо и не изискващо никакви усилия. Сухите храни имат дълъг срок на годност и често се продават в изгодни големи чували. Ако пътувате, сухата храна отново е най-практичния избор.

Що се отнася до здравословните ползи за кучето, сухите храни се водят, че почистват зъбите и предотвратяват проблеми с венците.

👎 Недостатъци на сухата храна

Повечето сухи грани съдържат зърнени култури и много малко месо. Съдържанието на мазнини и протеин е ниско, за сметка на въглехидратите.

Проучвания показват, че при високотоплинната обработка, през която преминават сухите храни, се отделят карциногенни вещества (heterocyclic amine, polyacrylamide).

Дехидратираните сухи храни могат до доведат до хронични проблеми с бъбреците на вашето куче. Ако забележите, че то не пие достатъчно вода, може да обмислите добавянето на мокра храна към менюто му.

Поради дългия си срок на годност, сухите храни съдържат консерванти, а много от тях оцветители, ароматизатори и други ненужни и вредни за кучето съставки. Някои кучета с проблемни зъби могат да изпитват трудности при здъвкването на сухите гранули.

Масовата суха храна на пазара, била тя дори и от т.нар. „Висок клас“ съдържа минимално количество месо!

👍 Предимства на мократа храна (консерви, паучове и пастети)

Мократа храна е с по-високо съдържание на протеин и мазнини и с по-ниско такова на въглехидрати. В нейното съдържание видимо се забелязват парченцата месо и месни субпродукти, което кара кучето ви да я обожава.

За разлика от сухата храна, мократа съдържа много по-малък брой добавки – консерванти, оцветители, и други подобрители.

Голям плюс на мократа храна е, че тя е…мокра. Този тип храни съдържат голямо количество влага, което е добре дошло за кучета, които не пият много често вода, или кучета с проблемни бъбреци.

👎 Недостатъци на мократа храна

По – ниският клас храни имат нискокачествен източник на протеин. За да запази формата си храната съдържа стягащи агенти и добавки, за които се смята, че са токсични, но за жалост все още не са намерени техни алтернативни заместители в промишлеността.

Заключение

При огромния избор от марки и видове храни на пазара, много често вземаме крайното решение на базата на общата практика. Каквато и храна да изберете, първо прочетете етикета и си задайте въпроса – Какво получава кучето ми от тази храна? Не забравяйте, повечето кучета са лакоми (много лакоми) и биха яли почти всичко което им дадем, било то и вредно за тях.

В дългосрочен план разликата в менюто може да окаже съществено влияние в развитието и живота на кучетата. От дребни неща като моментно настроение и енергия, до множество здравословни състояние и най-вече години по-кратък, или съответно по-дълъг живот. Решението е ваше!

Предишна
5G Мрежа - Не...
Вредно ли е седенето?
Следваща
Продължите...
0 Коментари
Напиши коментар