1 0 6000 0 300 75 30 https://chudenka.com 960 0
site-mobile-logo
site-logo

Защо Когато се Чешем Спира да ни Сърби ?

"Или е нещо кожно, или нещо подкожно." - Стара Шумерска поговорка

Няма човек, на когото да не се е случвало поне веднъж на ден да го засърби някъде, най-вече носът. Даже сме чували още като малки, че ако ни сърби носът, ще ядем бой. Това, разбира се, е в кръга на шегата.

Но защо ни сърбят понякога различни места по тялото?

Всички знаем, че кожата е човешкият орган с най-голяма площ. Изложена е в голяма степен на многобройни външни влияния, на които трябва да устои и да се защити. Ако сърбежът не се дължи на някакво заболяване като дерматит, алергия и псориазис например, то той означава само едно – сигнал за самозащита на кожата от ухапвания на насекоми, триене в някакви повърхности, потене,  стрес, нервност, ниска хигиена и др. Рецепторите на кожата алармират мозъка и точно тогава започва сърбенето.

Кое ни кара да почувстваме облекчение, след като се почешем?

Чесането всъщност е нашият автоматичен отговор на сигнала за сърбеж. А самото чесане е насочено към отстраняване на дразнителя, който го причинява. Учените твърдят, че то е несъзнателна реакция, подобна на кихането и кашлянето.  Установено е, че през студените месеци кожата ни сърби по-често заради ниските температури.

Друга причина би могъл да бъде фактът, че се къпем с по-гореща вода, която изсушава кожата. Не на последно място като причинител на сърбежа могат да се посочат перилните препарати и сапуни, както и вълнените дрехи.

Американски дерматолози след серия експерименти са установили, че много от неприятните емоции и спомени, съхранени в определени зони на мозъка, изчезват в резултат на чесането.

В този факт изглежда се крие отговорът на въпроса защо чувстваме облекчение, след като се почешем. Колкото повече се чешем обаче, толкова повече ни сърби. Причината е, че заради чувството на лека болка, мозъкът ни получава сигнал да отдели още серотонин, за да я потисне.

В крайна сметка изводът на учените е, че именно серотонинът на мястото на сърбежа предизвиква желанието да се почешеш. И попадаме в затворен кръг – чешем ли се, облекчаваме болката, тя пък предизвиква отново желание да се почешем.

Все пак е добре да следим кои са дразнителите, които предизвикват сърбеж по кожата. Можем да облекчим сърбежа, като поставим лед върху засегнатата зона. Памучна кърпа, навлажнена с чай от лайка, също помага. Доказано ефективна е и маската със зелена глина, както и лечебните свойства на растението алое вера.

Използвана е информация от: 24zdrave.bg, draveikrasota.bg

Статията достигна до всички нас, благодарение на Ренета Стоянова.

Предишна
Следваща
Защо Вали С...